Tips du bør lese før du leier ut boligen

Vermietung

Skal du leie ut boligen din? I så fall har du nok allerede grublet og fundert på en del ting vedrørende dette allerede, men det er mange feller man kan gå i når det kommer til boligutleie. Vil du unngå disse fellene, så bør du lese videre og få med deg våre tips før du leier ut boligen.

1. Ta depositum

Mens enkelte utleiere er såpass naive at de tror at depositum ikke er nødvendig, så er dette noe du vil ha. Depositumet er ment som en sikkerhet for deg slik at du sikrer deg mot måneder der husleien eventuelt ikke blir betalt, eller ved skader på leilighet/inventar etter endt leieforhold. Det som er viktig å merke seg, er at depositumet skal settes inn på et sperret konto der både utleier og leietaker må gi tilgang før pengene kan tas ut. Vanlig praksis i mange tilfeller er at de siste månedene med husleie ikke betales, men at det trekkes fra depositumet.

2. Sjekk referanser til leietakeren

Ved å gjøre en bakgrunnssjekk på leieboeren kan du spare deg selv for mye trøbbel. Mange har allerede referanser fra tidligere leieforhold, men selv om man ikke har dette så betyr det ikke at man er en trøblete leieboer av den grunn. Ta deg god tid til å prate med leieboeren for å finne ut om dette er en ryddig og ordentlig person.

3. Skriv kontrakt med leietid

For å unngå trøbbel med leietiden, så bør dette oppgis i kontrakten. Minstetiden for utleie av bolig som du selv ikke bor i er tre år, mens det er minst ett år for utleie av deler av din egen leilighet. I kontrakten kan man selv tidfeste når utleietiden skal opphøre. Har man ønsker om at leieboer skal bo så lenge som mulig, så behøver ikke dette være nevnt i kontrakten. Husk for øvrig at man alltid skal ha kontrakt mellom leieboer og utleier, og det finnes en flott mal for dette på nettsidene til Forbrukerrådet.

4. Sett deg inn i reglene for utleie

Ved å sette deg inn i reglene for utleie kan du spare deg selv for mye bry dersom det skulle oppstå noen uforutsette situasjoner. Begge parter har visse rettigheter når det kommer til et leieforhold, og samtidig så har man også en del plikter. Skulle det oppstå dårlig stemning mellom partene så er det fortsatt viktig at man forholder seg til reglene.

5. Husk at du må skatte av inntekten

gezahlte-steuern-staat-zurueckholen-bildquelle-ldpMange går på en smell ved utleie fordi de «glemmer» å betale skatt av inntekten. På dette punktet er reglene ganske enkle – hvis du ikke bor i boligen selv, så er du nødt til å betale 28 prosent skatt av husleien. Leier du ut for mindre enn 20 000 kroner/årlig slipper du unna skattekravet. Dersom du leier ut deler av egen bolig (sokkelleilighet e.l.), så er inntekten skattefri så fremst utleiedelen er mindre enn selve hovedboligen.

6. Sett en fornuftig pris

I mange byer i Norge er det etterspørsel etter utleieleiligheter, og følgelig er det mulig å presse prisene høyt. Men vi anbefaler at man setter en fornuftig pris som samsvarer med kvalitet og størrelse på leiligheten. Selv om mange er villige til å betale, så viser erfaringer at de mest fornuftige leieboerne ikke betaler blodpris. Derfor kan det være verdt å senke prisen litt for å få en leieboer som skaper minst mulig trøbbel og bråk for deg.

Print Friendly